Magazyny dla branży spożywczej — jak się je projektuje?

Funkcjonalne przestrzenie składowania przydają się niemal w każdej branży. Na co dzień wykorzystują je także producenci i dostawcy produktów spożywczych. Wiele z tego rodzaju artykułów wymaga specjalnych warunków przygotowania, dlatego zaprojektowanie odpowiedniego dla nich magazynu może być sporym wyzwaniem. Sprawdź, co należy wiedzieć, by zaprojektować przestrzeń składowania dla działalności związanej z branżą spożywczą, oraz jakie rozwiązania stosuje się w takich miejscach.

Logistyka w branży spożywczej — najważniejsze wyzwania

Branża spożywcza rządzi się swoimi prawami i w wielu aspektach działalności wymaga rozwiązań zaprojektowanych wyłącznie dla siebie. Wynika to z właściwości towarów przemieszczanych w ramach łańcucha dostaw.

Produkty spożywcze często cechuje krótki okres przydatności, w związku z czym przedsiębiorcy nie mogą pozwolić sobie na opóźnienia. Ważne jest także uproszczenie łańcucha dostaw oraz zoptymalizowanie toczących się w jego ramach procesów — dzięki temu produkty będą mogły docierać do klientów szybciej i w lepszym stanie.

Kolejnym z wyzwań, z jakimi muszą mierzyć się dostawcy żywności, jest konieczność zapewnienia ładunkom odpowiednich warunków, zwłaszcza w zakresie temperatury oraz odizolowania od potencjalnie szkodliwych czynników. W tym celu na każdym etapie dostaw stosuje się szereg rozwiązań chroniących artykuły spożywcze przed zepsuciem, m.in. chłodnie czy rampowe śluzy uszczelniające.

Projektowanie magazynów spożywczych — o czym trzeba pamiętać?

W projektowaniu magazynów spożywczych najważniejsze jest skupienie się na potrzebach konkretnego biznesu. Pod uwagę należy wziąć przede wszystkim właściwości towarów — ich termin przydatności do spożycia, wymaganą temperaturę składowania, różnorodność, sposób pakowania. Mając je na uwadze, znacznie łatwiej będzie dobierać rozwiązania konstrukcyjne i technologiczne dla magazynu. Dla przykładu, producent mrożonek będzie potrzebował szczelnej mroźni, a dostawcom nabiału czy warzyw z pewnością przyda się funkcjonalna chłodnia.

Aby uchronić żywność przed kontaktem z czynnikami zewnętrznymi podczas rozładunku i załadunku, na dokach dla samochodów montuje się specjalne fartuchy uszczelniające. Są to śluzy umieszczane po bokach i na górze doków, których zadaniem jest osłonięcie towarów przed deszczem, wiatrem, śniegiem czy przeciągami. Możliwe jest również zamontowanie modeli ocieplanych, zapobiegających odpływowi ciepła z pomieszczenia i samochodu ciężarowego.

Magazyny dla branży spożywczej — przestrzeń dopasowana do potrzeb działalności

W branży spożywczej ogromne znaczenie ma szybkość przemieszczania towarów w strefie magazynowej oraz możliwość łatwego kontrolowania każdego etapu tego procesu. Kluczowe jest również wyposażenie magazynu w infrastrukturę, która ochroni żywność przed uszkodzeniami i zapobiegnie stratom, a także umożliwi bezpieczny transport, przeładunek i załadunek.

W opracowywaniu rozwiązań odpowiednich dla Twojej działalności pomoże doświadczony deweloper. Projektowaniem i budową magazynów dopasowanych do potrzeb biznesu zajmuje się Panattoni — lider powierzchni logistyczno-przemysłowych w europie i w Polsce. Zajrzyj na stronę https://panattonieurope.com/pl-pl/aktualnosci/magazyny-do-wynajecia-w-kujawsko-pomorskim i sprawdź ofertę magazynów w województwie kujawsko-pomorskim.

Polecane

Zostaw komentarz

jeden × cztery =