Jakie noże do czego służą?

Nóż jest narzędziem, bez którego trudno wyobrazić sobie przygotowywanie posiłków. Krojenie owoców i warzyw, porcjowanie mięsa, czy filetowanie ryb – każda z tych czynności wymaga użycia ostrza. Jednocześnie mnogość noży dostępnych w sklepach może przyprawić o zawrót głowy. Podpowiadamy, jakie są rodzaje noży kuchennych, oraz które są niezbędne w każdej kuchni.

Jakie są podstawowe rodzaje noży kuchennych?

Producenci prześcigają się w ofercie noży kuchennych, wymyślając warianty zastosowania. Jednak najbardziej znane rodzaje noży kuchennych to:

– szefa kuchni – nóż wielozadaniowy, zarówno do krojenia i szatkowania, jak i filetowania. Posiada szerokie ostrze, zwężające się ku końcowi.

– do pieczywa – nóż z charakterystycznymi ząbkami na ostrzu, które kroją skórkę chleba bez żadnych uszkodzeń.

– tasak – ciężki nóż o szerokim ostrzu, który z powodzeniem poradzi sobie z porcjowaniem mięsa oraz przecinaniem kości. Sprawdza się również przy siekaniu świeżych ziół.

– do trybowania – nóż o wąskim i stosunkowo giętkim ostrzu, które radzi sobie z włóknistym mięsem, krojąc oraz oddzielając surowe mięso od kości.

– do sera – dwa typy noży przeznaczone do krojenia twardych i miękkich serów. Pierwszy typ posiada charakterystyczny trójkątny kształt ostrza, natomiast drugi duże otwory na całej długości noża.

– Santoku – nóż pochodzący z Japonii, o charakterystycznym łukowatym grzbiecie ostrza. Niezwykle ostry, sprawdza się nie tylko przy krojeniu i filetowaniu mięsa, ale również przy szatkowaniu warzyw i owoców. Z powodzeniem wykorzystywany przy przygotowywaniu rolek sushi.

– do obierania warzyw – mały nóż, kształtem przypominających dziób ptaka. Przeznaczony do obierania twardych i miękkich owoców i warzyw.

– do krojenia warzyw – nieco większy od noża do obierania jarzyn charakteryzuje się prostym ostrzem.

– do filetowania – nóż o ostrzu giętki i wąskim, które nadaje się do precyzyjnego wycinania filetów z mięsa oraz ryb.

– do wędlin – nóż charakteryzuje się bardzo długim ostrzem o gładkiej lub ząbkowanej powierzchni. Z powodzeniem kroi wędliny na cienkie plastry.

– uniwersalny – podobny do noża szefa kuchni, jednak posiada węższe ostrze. Sprawdza się zarówno w przypadku krojenia warzyw i wędlin, jak i filetowania.

ostrzałki do noży – posiadając ostrzałkę, z łatwością zadbamy o noże kuchenne. Zestaw niezbędny w wyposażeniu każdej kuchni oferuje sklep Radochy Gospochy. Sprzedawca posiada szeroką gamę produktów niezbędnych przy gotowaniu i pieczeniu. Sklep internetowy nieustannie poszerza swoją ofertę, aby spełniać oczekiwania klientów.

Jakie noże powinny znaleźć się w każdej kuchni?

Wybierając noże kuchenne, warto zastanowić się, do czego będą nam służyć. Nie ma potrzeby kupować osobnego noża do steków, jeśli takie danie przyrządzamy sporadycznie. Jeżeli sami nie potrafimy wybrać odpowiedniego noża, odpowiednim rozwiązaniem jest specjalnie skomponowany przez sprzedawców zestaw noży kuchennych. Zawiera najpotrzebniejsze ostrza, którymi są: nóż szefa kuchni, nóż do chleba, nóż do jarzyn, nóż do obierania, nóż uniwersalny. Niezbędne są również ostrzałki do noży, które zapewnią funkcjonalność noży na wiele lat.

Polecane

Zostaw komentarz

8 + 2 =